Numizmatika

A numizmatika csodálatos világa

Ez egy varázslatosan elbűvölő világ, mely már az ókorban is megbabonázta az embereket. De mit is jelent, mire jó, miért érdekes? Teszik fel sokan a kérdést.

A numizmatika vagyis az éremtan a régi pénzekkel, azok történelmével a régi érmék gyűjtésével, kategorizálásával foglalkozó segédtudomány, mely befektetés, hobbi és szerelem is egyaránt. Az emberek mindig is kíváncsiak voltak a múltjukra, érdekelte őket miért alakult így a sorsuk, milyen erők befolyásolták életüket. Nos, a pénznek igencsak komoly befolyása van életünk alakulására, bár csupán egy tárgyról, egy eszközről beszélünk, de az érte kapható áruk, szolgáltatások és számtalan földi javak, a tőke felhalmozása érdekében teszi számunkra egyeduralkodóvá. Nincs társuralkodója mint például Mária Teréziának fia, II. József. A régi pénz első megjelenésével a krisztus előtti VI. században Lydiában találkozhattunk, amennyiben elég régen születtünk és kimondottan hosszú élet áll a hátunk mögött. Viszont ha csak egy emberöltőnyi idő áll rendelkezésünkre, akkor a numizmatika nyújt segítséget ahhoz, hogy jobban megértsük múltunkat, és ezáltal formálni tudjuk a jövőnket. A régészeti ásatásokon a régészek a numizmatikusok segítségével végzik a pénzérmék eredetének, korának, származási helyének megállapítását. Ehhez még a heraldika (címertan), és a régi feliratok megértéséhez a paleográfia nyújt segítséget. Az ókorban az emberek zöme nem tudott olvasni, ezért az uralkodók jelentős propaganda szereppel ruházták fel a régi pénzeket. A pénzérme képei információkat nyújtottak az embereknek, azt ábrázolták amit a pénzérme kibocsájtók hirdetni szerettek volna. A köznép így tudta meg, hogy új uralkodója van, vagy azt, hogy háborúban állnak, esetleg győzelmet arattak az ellenség felett. Már az antik érmék korában, az ókorban is nagy jelentőséget tulajdonítottak az éremtannak és érmegyűjtésnek. A kiváltságosak, például Cicero is hódolt eme gyűjtői szenvedélynek.

Augusztus hónapunk névadója aki a július hónapunk névadójának fogadott gyermeke és egyben utódja is, azaz C. Julius Caesar akiről a július hónapunkat elnevezték, és Caius Octavius , Augustus császár akiről az augusztus hónapunkat nevezték el, szenvedélyes numizmatikus volt.

Numizmatika -Augustus ezüst denár Numizmatika - Julius Caesar arany aureus
Augustus ezüst denár Julius Caesar arany aureus

Szent István királyunk verette az első magyar pénzérmét, az ezüst dénárt. Ez az ezüstpénz tehát államalapításunkkal egyidős.

A „LANCEA REGIS” , vagyis a király lándzsájából mintegy 40 példány maradt fel az utókornak, vagyis nekünk. A Magyar Nemzeti Múzeumban illetve más közgyűteményekben van néhány példány belőle. Numizmatikai árverésen 2011-ben találkoztunk egy példánnyal.

Numizmatika - Király lándzsája ezüst denár Numizmatika - Király lándzsája ezüst denár

A képeken szereplő érmék közül a bal oldali darab az eredeti darabot, míg a jobb oldali az érme utánvert darabja látható BP verdejeggyel.

Régebben elsősorban a gazdagabb emberek kiváltsága volt az érmegyűjtés, de ma már pár ezer forinttal is bele lehet kezdeni, ahogy a pénztárca engedi. Igaz, jelenleg is vannak olyan numizmatikai érmék, bankjegyek, melyek ára a csillagos egekkel vetekszik. A régi pénzek gyűjtői értékét a kereslet-kínálat, az adott régi pénzérme, vagy papírpénz ritkasága és a tartásfoka határozza meg.

Általánosságba elmondható, hogy egy-egy régi pénz beszerzésénél körültekintően kell eljárni, mivel amióta a pénzt feltalálták, azóta hamísítják is. A piacokon, magánszemélyektől, vagy olyan internetes portálokon (pl. vatera, jófogás, tesz-vesz), ahol bárki eladásra kínálhatja fel régi pénzérméjét, bankjegyét; megfelelő szakértelemmel rendelkező személynek érdemes csak vásárolnia. Amennyiben azt szeretnénk, hogy numizmatikai érmegyűjteményünk örömöt okozzon, értékes legyen, és profitálhassunk belőle, úgy megfontolandó olyan hivatalos szakcégektől vásárolni akik garanciát, számlát adnak az adott érméről, bankjegyről, és nem tűnnek el az idő homályában.

hamis USA 1 dollár
Hamis USA 1 dollár

A numizmatika maga a történelem. Csodálatos érzés amikor az ember kezébe veszi élete első régi pénzét, mondjuk egy Rákóczi dukátot, mely több évszázadon át megannyi ember kezében megfordulhatott. Szinte érezni a szabadságharc szellemét. Képzeletben akár egy csapásra a csatamezőn találhatjuk magunkat. Mátyás király aranyforintja láttán megelevenedik előttünk a király alakja, Visegrád vára és persze a monda szerinti álruhája. Magával ragadja az embert nem kicsit, hanem nagyon.

Mátyás király aranyforint
Mátyás aranyforint

Sajnos az elérhető érmegyűjteményi tartásfokkal rendelkező, numizmatikai értékkel bíró régi pénzek egyre kisebb számban találhatóak meg a kereskedelemben, és vásárolhatóak meg. Tíz évvel ezelőtt egy magyar vagy nemzetközi árverésen még szép számban lehetett találni erdélyi pénzeket, kiváló tallérokat, vagy ritka papírpénzeket. Manapság egyre nehezebb. Az igazi értékek nagy része már érmegyűjteményekben pihen, egy-egy magángyűjtő páncélszekrényében. Az idő nekik dolgozik, befektetésük értéke szépen gyarapodik.

Stephans Numizmatika

Források:
Garami Erika - Pénztörténet