Születésnapos a magyar forint – Lokál cikk

Cikk:
https://www.lokal.hu/2019-08-szuletesnapos-a-magyar-forint/

Hetvenharmadik születésnapját ünnepli a magyar forint. A XII. században Károly Róbert vezette be először, a II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén a hiperinflációt akarták megállítani, ezért a pengő helyett újra bevezették a forintot. A legérdekesebb bankók között Halbauer Ivett numizmatikus segített eligazodni a Lokálnak.

A legdrágább bankjegy 
A gyűjtők imádják a ritkaságokat, a legtöbbet azonban az 1947-ben kiadott húszforintos és az egy évvel korábban, 1946-ban nyomott tízforintos bankjegyek érnek. – A húszas 450–500 ezer forint között mozog, a tízes pedig 450–480 ezret érhet, ha jó állapotban van – becsülte meg Ivett, aki elmondta, ez utóbbi nagyon rövid időt töltött forgalomban, azért ilyen értékes.

A hátlapon pedig egy kalapácsot és búzakalászt tartó férfi akt, amihez a test modellje Hegedűs István öttusázó pózolt.

/Eme 20 forintos bankjegyünk, az összes kiadott évszámú bankjegyet beleértve, nagy népszerűségnek örvendett és nagy port is kavart. Az 1900-as években nem igazán tartották elfogadottnak a meztelenség ilyen nyílt ábrázolását. Nem is nagyon ismerünk más olyan bankjegyet vagy korabeli érmét, melyen ily leplezetlenül jelenítenék meg az emberi testet. A 20 forintos bankjegyeink egy része külföldön talált gazdára, az akt ábrázolásnak köszönhetően./

Akár turullal vagy tallérral is fizethetnénk
A mai magyar forint „nagypapája” a pengő volt, amelyet 1927. január 1-jén vezettek be. Nevéről sokat vitáztak, szóba került a turul, a turán, a libertás és a máriás is. Végül, mivel kemény felülethez koppintva pengő hangot adott, ez után nevezték el. A II. világháború utáni hiperinflációt követően pedig új, stabil valutát kellett kibocsátani. Egy ideig ennek a nevéről is vita folyt. Végül a tallér fölött győzedelmeskedett a forint.

A 10 forintos az örök túlélő 
Papírpénzként született 1946-ban, majd több mint két évtizeddel később, 1993-ban fémpénz lett.

/Javítás a cikkben: Papírpénzként született 1946-ban, több mint két évtizeddel később 1971-ben fémpénz lett. Ezek után 1992-ben, szintén érme képében elérte a ma is használatos formáját./

 

Megújuló forint
A Magyar Nemzeti Bank az 1997-től kibocsátott – jelenleg már bevonás alatt álló – bankjegyek megújítását 2014-ben kezdte meg. A grafikai terveket Pálinkás György készítette. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, alapszíne fehér, mérete minden címlet esetében azonos: 154×70 milliméter. A hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaz. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók és olyanok is, amelyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók.

Tudta?
A nehezen felismerhető, valamint a sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett stb.) forintbankjegyeket, illetve -érméket az MNB-n kívül a hitelintézetek és a postahivatalok kötelesek azonos címletű, forgalomképes bankjegyekre, illetve érmékre cserélni, vagy címletváltás keretében – a nehezen felismerhető, sérült fizetőeszközök névértékével egyező összegben – más címletű, forgalomképes bankjegyekre, illetve érmékre átváltani. Nem kötelesek azonban cserélni, illetve átváltani azt a forintbankjegyet vagy -érmét, amelynek a valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelműen, továbbá a szándékosan megcsonkított (pl. félbevágott, átlyukasztott, esztergált) forintérmét sem.

Forrás:
www.lokal.hu