Új 100 és 200 eurós bankjegy

Az Európai Központi Bank bemutatta az új 100 és 200 eurós bankjegyet - adta hírül a pénzintézet.

Az új bankjegyek 2019 május 28-tól kerülnek forgalomba.

A második sorozatú eurobankjegyeket "Europa"-nak hívják, mert a jegyek tartalmazzák az Európa szobor portrét, a görög mitológia egyik alakját. Ez ad egy emberi benyomást a bankjegynek, és persze a kontinensünk neve.

Az első sorozat "kora és stílusa" témája folytatódott az Európa-sorozatban, de új megjelenést és erősebb színeket kapott a berlini székhelyű független bankjegytervező Reinhold Gerstetter-től.
Több olyan lekerekített vizuális elemet hozott létre, amelyek több mint hátom-dimenziósak. Ezen változások miatt a bankjegyek könnyen megkülönböztethetőek az első sorozattól. Az Europa sorozat olyan biztonsági elemeket és funkciókat is tartalmaz, amelyek által még nehezebb hamisítani a darabokat, nem úgy mint az első sorozat bankjegyeit.

Vizuális elemek

Az Európai Központi Bank inicializálása

Ebben a bankjegysorozatban az Európai Központi Bank kezdőbetűi öt rövidtés helyett immár 10 nyelvi változatban jelennek meg, az Európai Unió 2004-ben, 2007-ben és 2013-ban történő bővítésének köszönhetően - BCE EKB EЦБ EZB EKP EKT ESB EKB BÉZ EBC

"Euro" különböző ábécékben

A valuta neve a latin EURO és a görög EYPΩ melett már cirill ábécé betűivel EBPO is megjelenik a bankjegyen, mivel Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

Európa térkép

Észrevették Európa térképét az Europa-sorozat bankjegyeinek hátoldalán?
Az új bankjegyeken a térkép már magában foglalja Málta és Ciprus szigeteit, amelyek közül kettő csatlakozott az Európai Unióhoz az első sorozat bevezetése óta.

Építészeti stílus

A 100 eurós bankjegy barokk és rokokó stílusú építészetet mutat 1600 és 1750 között.

A 200 eurós bankjegy a 19. századi vas- és üvegszerkezetet mutatja be.

Aláírás

A mai napig Mario Draghi az egyetlen elnök, aki aláírta az euróbankjegyeket.

Biztonsági jellemzők

Miért van szükség az új bankjegyek sorozatára?
Mert a bankjegyeknek mindig biztonságosnak kell maradniuk. A nyomtatási technológia folyamatosan fejlődik és a hamisítók gyorsan is alkalmazzák. Az Europa sorozat ezért még kifinomultabb biztonsági elemeket tartalmaz, mint az első sorozat. Évekig tartó kutatásokat és fejlesztéseket vettek igénybe, hogy megvalósuljanak.

Dombornyomás

A bankjegy előoldalán a rövid és a jobb oldali szélek kicsit emelkednek. Ezek a sorok, valamint a főkép, a betű és a nagy értékű számok vastagabbak.

Vízjeles portré

A bankjegyet fény felé tartva felfedezhetjük az Európa portrét, illetve a főkép kicsinyített vázlatát és az értékjelzést is.

Európa portré

Nem csak vízjelként, hanem a hologrammos biztonsági csíkban is megjelenik az Európa portré. A vízjelhez hasonlóan itt is megtalálható a főkép kicsinyített mása és az értékjelzés.

Emerald szám

A bankjegy billentése során az értékjelzés színe a smaragdzöldtől a mélykékig változik, mely megjeleníti a felfelé és lefelé mozgó fény hatását. A számjegyeken belül megfigyelhetőek apró € szimbolúmok is.

Műhold hologram

A műhold hologram - egyedülálló a 100 és 200 eurós jegyeken - az ezüstös csík tetején helyezkedik el. Amikor megdöntjük a bankjegyet, apró € szimbólumokat mutat, amelyek a számot mozgatják. Ezek aszimbólumok egyértelművé válnak a közvetlen fény alatt.

Forrás:
www.ecb.europa.eu