Befektetési arany érme

Krugerrand néven került forgalomba az a dél-afrikai aranyérme, amely 1967 óta példátlan karriert futott be a nemzetközi numizmatikában. Az államelnökről elnevezett pénz a kibocsátás után szinte azonnal befektetői érmeként hódította meg a világot.

Ha megkérdezünk egy magyar gyűjtőt, melyik dél-afrikai aranypénz robbant be a numizmatikába befektetői érmeként, nem kis valószínűséggel a Krugerrand választ kapjuk. A megoldás azonban csak félig helyes, mivel az előlapon Krugerrand szerepel, és a névadó is Paul Kruger, a mai Dél-Afrikai Köztársaság egyik elődállamának első elnöke. Az ékezetes tévedést magával hordozó német befolyásnak köszönhetően azonban a magyar numizmatikában is Krügerrandként terjedt el a megnevezés, jóllehet az utóbbi időben már helyesen, pontok nélkül is látni a különböző fórumokon.

Befektetési arany érme

Az arany rand verését 1967-ben rendelték el a Dél-Afrikai Köztársaságban. Ekkor még törvényes fizetőeszköznek szánták, s mint ilyen különlegesnek számít, hiszen az előlapon a Krugerrand pénznem megnevezésen túl nem az értékjelzés szerepel, hanem a fizikai tulajdonságok afrikaans és angol nyelven: Fyngoud 1 oz Fine Gold. Az egy unciás pénz körirata felett egy afrikai antilop képe látható, míg a túloldalon a kibocsátó ország neve afrikaansul és angolul (Suid-Afrika és South Africa), középen pedig a Zuid-Afrikaansche Republiek - más néven Transvaal Republic - első elnöke. A boer (búr) névadó ma is nagy népszerűségnek örvend az országban, ahol több emlékmű is megemlékezik Paul Krugerről, akinek egyik leghíresebb szobra a fővárosban, Pretoriában tekinthető meg.

A Krugerrand

A pénz a világ első modern befektetői pénzeként terjedt el, amelynek értékét az arany mindenkori árfolyama határozza meg. A nemesfémtartalom az érme külsejéhez hasonlóan változatlan 1967 óta, a 917/1000-es finomságú pénz ugyanakkor 1980 óta készül 1/2, 1/4 és 1/10 unciás (oz tr) változatban is. Az unciás adat viszonylag könnyen átültethető SI-mértékegységrendszerbe, a nemesfémek tömegmérésére használt troy rendszerben egy "ounce" 31,103 gramm. Az ötvözéshez rezet használnak, amely az éremnek jellegzetes vöröses színt kölcsönöz, nem mellékesen pedig kopásállóságát is javítja, ami egy ennyire népszerű pénz esetében nem elhanyagolható tényező. A rézzel együtt az egy unciás arany rand tömege 33,9305 gramm.

A befektetői aranyérmek közül eddig a Krugerrandból fogyott a legtöbb a világon. Jelentős konkurense azonban a szintén egy unciás, amerikai Gold Eagle, amelyet 50 dolláros névértékkel vernek. Hasonlóan fontos aranypénz a kínai "aranypanda", az ausztráliai "kengurus nugget", a brit sovereign vagy az EU-tagállamok aranyeurói, amelyek közül a legkülönlegesebb darab az osztrákok ezer unciás, százezer euró névértékű "Bécsi Filharmonikusok" nevű érméje.

Kínálatunk megtekintése az alábbi linken

Befektetési aranypénz Befektetési aranypénz
Arany érme Aranypénz

Forrás:
Deluxe Magazin