Az aranypénz, mint befektetés

Numizmatikai megközelítésben kétfajta aranypénzről beszélhetünk:

  1. befektetési aranypénzekről
  2. numizmatikai értékű aranypénzekről

Az Európai Únióban befektetési aranypénznek minősülnek azok az aranypénzek, melyek az Európai Bizottság minden év elején megjelenő hivatalos listájában címlet szerint szerepelnek. A listába történő iktatásról, ill. törlésről minden ország, nemzeti érméinek vonatkozásában saját hatáskörében dönt (szakértők bevonásával, szigorú szakmai kritériumok alapján). A hivatalosan elfogadott EU-s listára felkerülő érmék értékesítése mentesül a forgalmi adótól.
A befektetési aranypénzek árának alakulása a tőzsdei aranyárakhoz igazodik. Az aranyár elmúlt években tapasztalható drasztikus emelkedése közismert, a nemesfém világpiaci ára kilenc év alatt több mint négyszeresére növekedett.

Az ún. numizmatikai értékű- nem befektetési aranynak minősülő - aranypénzek esetén nagyon sok szempontra érdemes figyelnünk. Az elmúlt 20 év tapasztalatai szerint a pénzérmék árának alakulását elsősorban a tartásfokozat befolyásolja (a pénzérmék állagát, állapotát többfokú skálával osztályozzák). Értékálló és fejlődő befektetésnek leginkább a kiváló tartású aranypénzek bizonyulhatnak. Numizmatikai befektetéseink esetén számítanunk kell esetlegesen 3-5 éves megtorpanásokkal, ritkábban kisebb visszaesésekkel. Hosszú távon azonban egyértelműen növekedéssel kalkulálhatunk.
A numizmatikában - kiemelkedően az aranyérmék esetében - tapasztalható árrobbanás egyebek között a kelet-európai szocialista diktatúrák megszűnésének is köszönhető. Az új piacok többszörös árnövekedést eredményeztek, nem csak Kelet-, hanem Nyugat-Európában is. A kereskedelembe bekapcsolódó országoknak köszönhetően többszörösére nőttek az érme árak - főleg az aktuális országhatárokon átívelő történelmi pénzek, így például az Osztrák Magyar Monarchia aranypénzei esetében, az orosz numizmatikában az elmúlt években közelítőleg tízszeres áremelkedés volt tapasztalható.

Befektetési aranypénz

A befektetésként vásárolt aranypénzek előnyei.

A gyűjteményes numizmatikára és a befektetési aranyakra egyaránt érvényes, hogy kis helyen elférnek, könnyen zárhatók, tárolhatók és értékesíthetők.

A befektetési aranyak kis időtávra is likvid befektetésre minősülnek a legrövidebb időn belül készpénzért mobilizálhatók (szemben a műtárgy-gyűjtés más ágaival).

Numizmatikai jellegű befektetéseket ajánlott inkább hosszabb távra rögzíteni, nagyobb időtávolságban az értékvesztés esélye jelentősen csökkenthető.

 

Milyen kockázatokat rejt az aranypénzek vásárlása? Mire figyeljünk aranypénzek vásárlása során?

Az aranypénzek vásárlásának szinte egyetlen kockázata van: a hamisítványok.

A viszonylag jól szűrhető másolatok azonban - mint általában - a fejlődő technikákat használva kis lépéssel a szakma előtt járnak. Ezért érdemes minősített, megbízható és garanciát adó kereskedőtől vásárolnunk. Még a legjobb szakembereket is sikerül néha becsapni a friss, jól sikerült hamisítványokkal. Idővel kiderülhet egy-egy érméről, hogy tökéletes másolat volt - ilyenkor csak egy garanciális számlával érvényesíthetjük érdekeinket.

 

Praktikus tanácsok befektetési célú aranypénzek vásárlásához.

Nem árt ha eladónk számlaképes. Az érembörzéken, -bazárokon, ún. Verkaufslichtnél történő vásárlást kerüljük - a gyenge lámpafénynél nem láthatjuk, vagy enyhébbnek ítélhetünk egy-egy verethibát, ami végzetes befolyással lehet pénzérménk árképzésre.

Kínálatunk megtekintése az alábbi linken

Forrás:
https://www.portfolio.hu/