Az 1906-os 5 korona ezüst pénz numizmatikai története

Miért olyan drága, mitől különleges ez a pénzérme? Kérdezték tőlünk a napokban. A megértéséhez vissza kell mennünk a történelembe több mint 100 évet.

Az 1900-as évek elején a korona Európa egyik  igen erős valutája volt, ezért nagy volt rá a kereslet, ami ezüst hiányt eredményezett. 1906-ban csak az addigi forgalomból kivont érmék anyagából lehetett új 5 koronás érméket verni, így összesen 1.263 darab készült.

Az 1906 előtti és utáni években az 5 koronás ezüst pénzeket 500.000-3.840.000 közötti darabszámban verték. A veretek darabszámának nagyságrendi különbsége miatt az 1906-os évjáratú 5 koronások a régi pénz gyűjtők figyelmének a középpontjába került. Napjainkban igen ritkán fordul elő árveréseken,  elsősorban külföldön, ami azt eredményezte, hogy egy nagyon szép (Vf) tartásfokú darab körülbelül 2,4 millió forintot ér.

Kép forrása: www.coinarchives.com

 Az 1906-os évjárat érdekessége, hogy az ebben az évben készült ezüst 1 koronások, valamint a bronz 1 filléresek, valamint a nikkel 10-20 filléresek szintén viszonylag alacsony darabszámban készültek, így a ritkaságok közé tartoznak, amit az áruk is jól szemléltet.

Ami ritka, az keresett, ami drága, azt hamisítjuk, nincs ez másképp az 1906-os 5 koronással sem. Időszámításunk előtti VI.-VII. században Lydiában jelentek meg a pénznek nevezett tárgyak, amik az emberi agyat és fantáziát megmozgatva ráébresztették őseinket, hogy egy kis hamisítással haszonra tehetnek szert. Mai szóhasználattal élve, azt szoktuk mondani, hogy amióta a pénzt feltalálták azóta hamisítják. Az ezüst 5 koronásokat általában az évszámok átvésésével hamisítják, az 1900-as nullájából, vagy az 1908-as nyolcasából varázsolnak hatost. Az évszám kuriózumítása miatt ezen hamis pénzérméknek az ára napjainkban 40.000 forint körül mozog.

Azonban még így is nagyon sok gyűjteményből hiányzik ez a pénzérme, ezt felismerve négy numizmatikai cég összefogásának köszönhetően a Magyar Pénzverő limitált darabszámban utánvereteket készített az 1906-os 1 és 5 koronákról az eredeti verőtövek segítségével.

Igaz, kis hazánkban az utánvereteket egyenlőre még viszonylag kevesen értékelik, de a szomszédos országokban, például Szlovákiában erős a kereslet irántuk. Ennek ellenére hazánkban is az 1906-os évszám az utánveretek favoritjává nőtte ki magát. A 2014-es megjelenésüket követően pár hónap múlva már csak elvétve egy-egy árverésen lehet megszerezni őket, és áruk is ma már kb. háromszorosát éri.

Reméljük, hogy dióhéjas összefoglalásunk  segít lerántani a leplet az 1906-os 5 korona misztikumáról.

Kínálatunk megtekintése az alábbi linken